Microsoft Dynamics AX 2012 (dawniej Axapta) - doubel

Systemy Microsoft Dynamics AX 2009 i AX 2012 są kompleksowymi aplikacjami wspierającymi zarządzanie kluczowymi procesami biznesowymi przeznaczoną dla średnich i większych przedsiębiorstw. Microsoft Dynamics AX został tak zaprojektowany, aby ułatwić prowadzenie działalności biznesowej w różnych lokalizacjach i krajach. Jest to możliwe dzięki standaryzacji procesów, zapewnieniu wglądu w kondycję całej organizacji. Dzięki temu systemowi możesz mieć pewność, że przyjęte narzędzie zarządzania działalnością spełnia i będzie spełniało potrzeby pracowników oraz wymagania branży i biznesu. SYSTEM MICROSOFT DYNAMICS AX 2009 i AX 2012 Jeden z najnowocześniejszych zintegrowanych systemów do zarządzania przedsiębiorstwem na świecie Największy na świecie dostawca informatyki - Microsoft Niezwykła elastyczność – otwarty kod programistyczny – umożliwia zmianę „pod wymagania Klienta” każdej funkcjonalności Zgodnie z wizją Microsoft, nowoczesna informatyka konkuruje poprzez dostosowanie się do potrzeb Klienta, a nie dostosowanie się do potrzeb systemu Łatwa integracja z narzędziami Microsoft Office i mechanizmami Windows Przyjazny i znany użytkownikom interfejs Kilkaset tysięcy klientów używających rozwiązań Microsoft Dynamics na świecie Zawiera niezwykle obszerną funkcjonalność umożliwiającą pracę wszystkich obszarów firmy w jednym narzędziu : Finanse, Środki Trwałe, Kadry, Płace, CRM, Zakupy, Sprzedaż, Kontakty Gospodarka magazynowa Analizy zarządcze, Portal firmowy i wiele innych Integracja z wszystkimi środowiskami Microsoft: SharePoint, MS Office Communication Server Wykorzystanie technologii Unified Communication dynamics ax Microsoft Dynamics AX 2009 i AX 2012 jest Zintegrowanym Systemem Informatycznym wspomagającym zarządzanie, zapewniającym spójną i pełną obsługę procesów gospodarczych w całym przedsiębiorstwie. Dzięki swej standaryzacji system może być łatwo rozwijany oraz wzbogacany o nowe dedykowane obszary. Microsoft Dynamics AX 2009 i AX 2012 jest obecnie jednym z najnowocześniejszych i najintensywniej rozwijanych systemów klasy ERP na rynku. Według raportu „Magic Quadrant for Midmarket and Tier 2-Oriented ERP for Product-Centric Companies” renomowanej firmy badawczej Gartner, Dynamics AX jest liderem wśród systemów ERP z segmentu średnich firm.Microsoft Dynamics AX zapewnia pełną integrację ze wszystkimi aplikacjami z rodzimy Microsoft. Umożliwia to łatwe przenoszenie danych pomiędzy nimi oraz daje niemal nieograniczone możliwości wizualizowania danych zawartych w systemie. Microsoft Dynamics AX 2009 i AX 2012 jest Zintegrowanym Systemem Informatycznym wspomagającym zarządzanie, zapewniającym spójną i pełną obsługę procesów gospodarczych w całym przedsiębiorstwie. Istotne cechy tego systemu to otwartość i elastyczność, które są wynikiem wykorzystania do jego budowy powszechnie zaakceptowanych standardów i interfejsów. Dzięki swej standaryzacji system może być łatwo rozwijany oraz wzbogacany o nowe dedykowane obszary. Podstawowym celem wdrożenia Zintegrowanego Systemu Informatycznego jest integracja obszarów biznesowych przedsiębiorstw oraz ich strategicznych procesów biznesowych. Główne korzyści z wdrożeń to kontrola i dostęp do danych w czasie rzeczywistym oraz ograniczenie czasu reakcji na sytuacje zagrożeń. Wdrożenie Microsoft Dynamics AX wraz autorskimi rozwiązaniami XPLUS SA dla Państwa branży (nagrodzonym na targach BUDMA 2010 i uhonorowanym członkostwem w elitarnym klubie Microsoft Dynamics President’s Club, który zrzesza 5% najlepszych partnerów Microsoft’u) umożliwia m.in.: Bieżącą kontrolę marży na każdym etapie wszystkich prowadzonych projektów Ujednolicenie i optymalizację zachodzących procesów Automatyzację przepływu informacji Ujednolicenie metod pracy wszystkich osób zaangażowanych w realizację kontraktów Poprawę komunikacji pomiędzy pracownikami Zastosowanie spójnego i wiarygodnego źródła danych Dostęp do aktualnych i pewnych informacji Rejestrację zdarzeń w miejscu i czasie ich powstawania Budżetowanie i kontrolę realizacji prowadzonych projektów Błyskawiczne reagowanie na powstające zagrożenia w realizowanych projektach Rejestrowanie, zarządzanie i kontrolę umów z dostawcami oraz inwestorami Ofertowanie w oparciu o wiarygodne i aktualne dane Prowadzenie i kontrolę rozliczenia kaucji gwarancyjnych Prowadzenie i kontrolę rozliczenia kontraktów długoterminowych Prowadzenie i kontrolę rozliczeń kosztów pracy ludzi, maszyn oraz sprzętu Rejestrowanie i kontrolę zgodności realizacji z zapisami umów Prowadzenie elektronicznego obiegu dokumentów Elektroniczną wymianę informacji z współpracującymi kooperantami (B2B) Elektroniczną obsługę zamówień (B2C) Cechy systemu Prostota obsługi Aby ułatwić poruszanie się w systemie oraz zmniejszyć ryzyko związane ze zmianą środowiska pracy Microsoft wykorzystał intuicyjny interfejs użytkownika, znany z aplikacji pakietu Microsoft Office (Outlook, Excel). Zastosowanie widoków głównych dostosowanych do stanowiska pracy umożliwia szybki dostęp do wymaganych informacji, sprawozdań oraz zadań dzięki wizualnym wskaźnikom oraz graficznemu przedstawieniu KPI. Dostęp do widoku głównego możliwy jest zarówno z poziomu aplikacji Microsoft Dynamics AX jak za pośrednictwem przeglądarki internetowej. Rozproszona struktura Microsoft Dynamics AX w swej idei zapewnia obsługę przedsiębiorstw o strukturze rozproszonej geograficznie. W ramach jednego systemu można obsługiwać i zarządzać nieograniczoną ilością przedstawicielstw czy podmiotów powiązanych, bez względu na ich lokalizację. Microsoft Dynamics AX umożliwia normalizację procesów biznesowych w skali całej organizacji i uwzględnienie korekt walutowych, pracę w wielu walutach i wielu językach, z jednoczesnym spełnianiem indywidualnych wymogów księgowych różnych krajów. Kontrola i zarządzanie projektami Wykorzystanie zaawansowanego modułu budżetowania i kontroli realizacji kontraktów pozwala szczegółowo planować i z dużym przybliżeniem określać wysokość marży. Pełna integracja ze wszystkimi elementami systemu gwarantuje dostęp do w pełni aktualnych informacji oraz możliwość przeanalizowania dokumentów źródłowych dowolnego rodzaju kosztu lub przychodu. Połączenie z modułem kadrowo-płacowym umożliwia przypisywanie i kontrolę kosztów związanych z pracownikami. Dzięki hierarchicznej strukturze możliwe jest przeprowadzanie analiz zarówno na poziomie pojedynczej budowy, oddziału lub całej firmy. Elektroniczny obieg dokumentów Wykorzystanie Windows Workflow Foundation pozwala na tworzenie reguł biznesowych i przepływów pracy w celu zautomatyzowania procesów biznesowych. Podnosi to wydajność pracy oraz eliminuje papierowy obieg dokumentów. Integracja ze środowiskiem MS Microsoft Dynamics AX zapewnia pełną integrację ze wszystkimi aplikacjami z rodziny Microsoft. Umożliwia to łatwe przenoszenie danych pomiędzy nimi oraz daje niemal nieograniczone możliwości wizualizowania danych zawartych w systemie (np.: dzięki wykorzystaniu MS SQL Reporting Services, Microsoft Excel, czy Microsoft Project). Wykorzystanie technologii SharePoint Portal Serwer umożliwia dostęp do funkcjonalności systemu oraz danych w nim zawartych za pośrednictwem przeglądarki internetowej oraz integrację z portalem korporacyjnym. Integracja z Exchange Server oraz Office Comunication Server pozwala na natychmiastowy dostęp do niezbędnych osób bezpośrednio z systemu. Ujednolicone środowisko informatyczne gwarantuje wysoką wydajność oraz bezpieczeństwo całej infrastruktury.